Az Bakımlı Tüplü Sabit Tesis (OPzS) Aküleri, genel kurşun asit sabit tesis akülerinin teknolojik olarak geliştirilmiş biçimidir. Kullanıcı için yüzdürme gerilimiyle çalışma sisteminde, minimum bakım ve düşük enerji maliyeti dikkate alınarak, özel şekilde dizayn edilip üretilmişlerdir. Temel özelliği, düşük antimonlu kurşun alaşımı nedeniyle kendi kendine deşarj az olması dolayısıyla su kaybını büyük ölçüde azaltmış olmasıdır. Aktif maddeyi tutuşu ve şarj-deşarj kabiliyeti aynı seviyededir.
Az bakımlı stasyoner aküler, ani güç kesintilerinin sebep olabileceği duruşları engellemek için kullanılan kesintisiz güç sistemlerinde, enerji kaynağı olarak hazırda duran ve gerektiği an devreye girerek kesintiyi sisteme hissettirmeyecek şekilde özel dizayn edilmiş akülerdir. Yüzdürme gerilimiyle sürekli şarjlı halde tutulan bu tip aküler, minimum bakım ve düşük enerji maliyeti özellikleri sayesinde, telefon santrallerinde, kesintisiz güç sistemlerinde, kontrol panellerinin sinyalizasyon işlemlerinde, alarm ve güvenlik sistemlerinde, güneş enerjisi yada rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Az Bakımlı Sabit Tesis Tüplü (OPzS) Akümülatörleri; şeffaf (transparent), kutulu olarak imal edilmektedir. Kapasiteleri 150-5000 amper-saat arasında olup TSE ve DIN standartlarına göredir. 50 Ah’ dan 3000 Ah ‘e kadar kapasitede üretilebilirler. Bu akümülatörler aşağıda belirtilen alanlarda büyük avantaja sahiptirler.
KOLAY MONTAJ: Tam şarjlı veya kuru şarjlı olarak sevkedilebilirler. Ucuz, çabuk, emniyetli ve fazla eğitim istemeyen montaj özelliğine sahiptirler.
AZ BAKIM: Normal yüzdürme şarjı altında 2 – 3 yıl veya daha fazla süre için saf su ilavesi gerektirmezler. Şeffaf plastiklerde elektrolit seviyesini gösteren min/max seviye çizgileri kutuların üzerindedir. Diğer kutular içinde bulunan hücreler için elektrolit seviye gösterge buşonları vardır.
ASİT SIZDIRMAZ VE AKMAZ: Yapıştırarak monte edilmiş kapak ve özel şekilde yapılmış kapak buşonları sayesinde dışarıya asit sıçrama ve sızması olmaz.
UZUN ÖMÜR: 1200 – 1500 şarj – deşarj devresine dayanıklıdırlar. 10 – 15 yıl ve üzerinde ömürleri vardır.
İSTEĞE UYGUN HİZMET: Bir saatin üzerinde deşarj zamanı isteyen bütün alanlarda, diğer tiplere göre ekonomik avantaja sahiptirler. Bir saatin altındaki deşarj isteklerine uygun güçlendirilmiş, düz plaklı veya blok tipi sabit tesis akülerimiz de vardır.
YAPI ÖZELLİKLERİ
- POZİTİF TÜPLÜ PLAKALAR
Pazitif plak ızgaraları kurşun-antimon alaşımından belli sayıdaki çabuklar ile bunları üstten birbirine bağlayan baradan oluşur. Bu çubuklara birbirine örülü tüplerden oluşan tergal geçirilir. Her tüp yuvası kurşun çubuklarla iyi temas edecek şekilde aktif madde ile doldurulur. Formasyon şarjında aktif madde sıkı bir katı haline gelip, tüp çeperi ve kurşun çubuklarla bir bütün haline gelir. Yüksek gözenekliliğe sahiptir. Elektrik iletimi için çubuklarla uygun bağlantısı vardır. Elektrolit, aktif madde içinde ve tüpler arasında rahat hareket eder. Kullanılan düşük dirençli ve uzun ömürlü polyester tüpler sayesinde pozitif aktif maddenin dökülmesi problemi ortadan kalkmıştır. - NEGATİF PLAKALAR:
Negatif plaklar, kurşun-antimon alaşımından özel dizaynı yapılmış ızgaraların yuvalarına basınç ile aktif madde sıvanmak suretiyle yapılır. Tüplü Ipozitif plaklar ile aynı ömre sahiptirler. - SEPERATÖRLER
Micro-Porous (mikro gözenekli) seperatörler kullanılır. Aktif madde toplanmalarında ve yıpranma sırasında iç kısa devre olmasını önler. Akım geçişini ve elektrolit hareketini kolaylaştıran özelliktedirler. - ELEKTROLİT
Sülfürik asitin saf su ile karışımından meydana gelen elektrolit tam şarjlı durumda akümülatör içinde 20ºC’ta 1,24 gr/cm³ yoğunluğundadır. - HÜCRE KAPLARI
Hücrelerin kapları yüksek kalitede şeffaf plastik veya ebonitten yapılmaktadır. - BUŞONLAR
Özel şekilde dizayn edilmiş buşonlar sayesinde sıçrayan tüm asit zerrecikleri hücre içine döner. Serbest hale geçen oksijen ve hidrojenin rahatça çıkışını sağlar. Alev geçirmeme özellikleri vardır. -
HÜCRE ÇIKIŞLARI VE BAĞLANTILARI
Hücre çıkışları kurşun – antimon alaşımından olup, hücreler arası bağlantıların direnci, olabildiğince düşük olacak şekilde yapılarak voltaj kayıpları önlenmiştir. İsteğe göre değişik bağlantı tiplerimiz vardır.
* Kaynaklı kurşun bağlantı.
* Kurşun kaplı bakır bara
* Esnek, özel bağlantı başlıklı kablo.Bakım gerektirmeyen Sulu şarjlı Akümülatörler uzun süre (en az 3 ay) şarjlarını kaybetmeden depolanabilir. Eğer deşarj olmuş vaziyette depolanır ise sürekli hasar görürler. Bütün aküler serin kuru bir yerde saklanmalı, ayrıca sulu akümülatörler düz konumda ve birbirinin üzerine konulmadan depolanmalıdır. Akü üstleri temiz olmalıdır. “İLK GİREN İLK ÇIKAR” prensibi ile hareket edilmelidir. Kısa veya istif üzerinde fabrikadan çıkış ve depolama tarihleri bulunmalıdır.